PREDNOSTI

Naravna slamica iz bambusovih vlaken je edini produkt na trgu, ki je v vseh štirih korakih prijazen do okolja – material, proizvodnja, uporaba in odpad. 

Odoo CMS - a big picture

1. MATERIAL

Napredna tehnika proizvodnje omogoča izdelavo najrazličnejših rastlinskih vlaken – od kavne moke, kokosovih vlaken, palmovih vlaken, itd.
Bambus pa je izbran kot glavni material predvsem zaradi svoje obnovljivosti. Za razliko od dreves, bambus dozori v treh letih, zato izbira bambusa kot glavnega materila najboljše vpliva na trajnostni razvoj.
V Tajvanu 1850km2 površine pokriva bambusov gozd, od tega je le 110km2 potrebnih za proizvodnjo 600 bilijonov slamic, ki jih svet porabi letno, zato je breme na svetovne naravne vire minimalno. Za primerjavo Ljubljana meri 164km2.

2. PROIZVODNJA

Papirnate slamice so najpopularnješa in najpogostejša alternativa na trgu, vendar je proces izdelave papirne mase (pulpe) zelo toksičen za okolje, zaradi uporabe močnih kislin.

„Suha obdelava in oblikovanje“ je najnovejši in edinstven izum. Pri tej tehniki, ne potrebujemo kemikalij, ki bi uničile rastlinsko strukturo, vendar to dosežemo z mletjem rastline v prah in predelavo v naravna (bambusova) vlakna. Celoten postopek tako ne povzroča onesaženja vode. Da pa se zagotovi nizka emisija toplogrednih plinov, je temperatura obdelave strogo nadzorovana in ne preseže 200°C.

3. UPORABA 

Proizvodi iz pulpe, kot so papirnate slamice, se v vodi (in ostalih pijačah) hitro omehčajo in razmočijo. Da jim podaljšajo čas uporabe, jih obdajo z zaščitnim filmom, ki pa je največkrat iz plastike. YOLLY slamice lahko uporabljamo več kot 24ur, pri različnih temperaturah (– od -20°C do 100°C), pa ne bodo spremenile svoje stukture.

4. ODPAD

YOLLY slamice lahko odvržemo med mešane in/ali biološke odpadke, razgradijo pa se lahko tudi v naravi in v vodi. Slamica med sežiganjem ne proizvaja strupenih plinov. Če slamico zakopljemo v zemljo ali jo odvržemo v predelavo na odlagališču, začne razpadati v 90 dneh. Po 180 dneh jo mikroorganizmi skoraj v celoti razgradijo. Ker je sestava slamice naravna, se raztopljene in razgrajene snovi vrnejo v okolje in postanejo zemeljsko hranilo.

 

CERTIFIKATI

Demo Logo
Demo Logo
Demo Logo
Demo Logo
Demo Logo