BODI EKO

Za doseganje trajnostnega razvoja, iščemo okolju prijazne rešitve in skrbimo za zaščito planeta ter ozaveščenost ljudi o okoljski problematiki. 

ONESNAŽEVANJE S PLASTIKO – PROBLEMATIKA SLAMIC

Onesnaževanje s plastičnimi odpadki ima zelo negativen vpliv na okolje in dosega kritično stopnjo. Še posebej problematična je onesnaženost svetovnih oceanov. Največji problem predstavlja plastika za enkratno uporabo – med najpogostejšimi so prav slamice. Vse več držav zato išče ukrepe za rešitev našega okolja, ki se duši pod tonami plastike. Evropska komisija je tako sprejela nova pravila na ravni EU, ki prepovedujejo uporabo nekaterih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, med drugim tudi slamice.

Ali veš?

   8 b

   Svetovne plaže onesnažuje več kot 8.3 bilijonov plastičnih slamic.

   320 m

   Letno je proizvedeno 320 milijonov ton plastike.

   8 m

   V oceanih je 8milijonov ton odpadle plastike

   200 y

   Za razgradnjo plastičnih slamic je potrebno 200 let, nikoli pa se ne razgradijo popolnoma.

   20 %

   Letno se reciklira le 20% uporabljene plastike.

   100 m

   Letno zaradi onesnaževanja s plastiko umre več kot 100 milijonov živali.

   Nevarnost mikroplastike

   Mikroplastika kot vir onesnaževanja povzroča posebno skrb, saj je okolje nasičeno z njo. Ker je drobna in lahka, je čistilne naprave v postopkih mehanskega čiščenja ne morejo popolnoma odstraniti. Pojavlja se v pitni vodi, zastruplja vodne živali in povzroča zdravstvene težave.

   Odoo text and image block

   Zelena plastika

   V zadnjih letih se na trgu pojavlja vse več eko produktov, ki se oglašujejo s pojmi bioosnovana plastika (narejena iz biomase – koruza, krompir, žita, rastlinska olja, sekundarni pridelki iz kmetijstva ipd.) in biorazgradljiva plastika (ki se razgradi v različnih okoljih). Bioplastika pa je nemalokrat narejena tudi iz nafte. Problem bioplastičnih proizvodov je, poleg okoljevarstveno obarvanih vprašanj, da se le ta (če je biorazgradljiv) razgradi le v zelo specifičnem okolju.

   Odoo image and text block

   Naravno

   YOLLY SLAMICE so naš korak v zeleno prihodnost. So popolnoma naravne, narejene pa iz bambusovih vlaken, pridobljenih iz obnovljivih nasadov bambusa. Te popolnoma biorazgradljive slamice so naš prvi korak k borbi za boljši jutri. 

   Odoo text and image block